Verdens byer venter ikke på klimaforhandlinger
Der er visse kendsgerninger, som vi må se i øjnene: Klimaændringer er virkelige, de sker og vil blive meget værre, hvis vi ikke gør noget nu. Vi ved også, at lande overalt i verden har været langsomme til at reagere. Den gode nyhed, som du måske ikke kender, er, at stille men aggresivt har mange af verdens største byer gjort enorme fremskridt i retning af en energieffektiv, CO2-neutral fremtid. Disse byer har vist, at en CO2-neutral fremtid ikke blot er mulig, men er på vej. Her er fem storbyer, der (blandt mange andre) allerede har gjort store fremskridt:
Sydney i Australien
Denne solrige og varme storby genererer størstedelen af sin elektricitet til at forsyne byens 4,5 millioner indbyggere med strøm og køling ved hjælp af kul, som er en af de mest snavsede energikilder, der findes. Som en del af en ny ambitiøs masterplan, der blev lanceret i 2008, har Sydney sat som mål at reducere sin drivhusgasemission med over 70% i 2030. Hvordan vil de gøre det? Ved at sikre at deres energi genereres lokalt. Deres mål er at danne al byens energi indenfor en radius af 250 km fra byens centrum. I 2030 vil 30% af energiforbruget komme fra sol, vindmøller på landjorden, jordvarme og andre vedvarende energikilder. Resten vil komme fra kombineret energiproduktion med langt højere virkningsgrad: Opvarmning, nedkøling og elektricitet fra én kilde, i nogle tilfælde ved hjælp af gasser fra biomasse eller affaldsstrømme.
New York City i USA
New York har nydt godt af, at alle de seneste borgmestre har været meget bevidste om klimaforandringerne, også selvom deres politiske partier ikke var det. New Yorks tidligere borgmester Michael Bloomberg satte som mål, at reducere udledningen med 30% i 2030, og i 2007 var byen godt på vej med en reduktion på 19%. Den nuværende borgmester Bill de Blasio har sat endnu højere mål. Borgmesteren opfordrer til en 80% reduktion i 2050, men det bliver svært. Byen fokuserer på New Yorks bygningsmasse og leder med et godt eksempel. New York starter med solanlæg på 24 offentlige skoler. Dette er starten på 300 af byens sponsorerede solprojekter i det kommende årti. Byen prøver at påvise effektivitetsgevinster, der opnås gennem øget isolering, mere effektive varmeanlæg og eftermontering af belysning og nedkøling. For at få de private ejere til at slutte sig til bevægelsen tilbyder byen visse incitamenter, og kalder dette mål for et "moralsk imperativ". Planen er at foretage flere opgraderinger for at øge effektiviteten. Fagforeninger, miljøgrupper og ejendomsbestyrelser bakker alle op om borgmesterens initiativ. New York står sammen om disse miljøforbedringer.
Frankfurt i Tyskland
Intet land i verden er mere seriøs med vedvarende energi end Tyskland. Som en del af den utrolige sociale bevægelse "energiewende" (energiovergang) afskaffer Tyskland ikke blot atomkraftværkerne, men bevæger sig hastigt mod mere sol- og vindenergi. Så det er ikke nogen overraskelse, at Tysklands byer er godt på vej mod CO2-neutralitet med ambitiøse mål og hurtig innovation. Frankfurt fungerer som en økonomisk motor for Tyskland og resten af verden, men selvom byens økonomi er vokset med mere end 50% siden 1990, er dens kulstofemissioner faldet med 15%. Nu har Frankfurt forpligtet sig til at blive 100% CO2-neutral i 2050. Det er et storslået og ambitiøst mål. Frankfurt bruger sine strenge bygningsreglementer og et designetos om radikal bevarelse og effektivitet for sine bygninger, plus store investeringer i vedvarende energi for at nå dette mål.
San Diego, CA, USA
Lad ikke den afslappede livsstil og det perfekt vejr narre dig. San Diego har ambitiøse planer. Byrådet har sat et mål om 100% vedvarende energi i 2035, og en reduktion i udledningen af drivhusgasser fra alle kilder med 50% i samme periode. Kan de gøre det? Tidsplanen er temmelig aggressiv, men San Diego nyder godt af solskin næsten året rundt og har set en hurtig vækst i solcellefarme. Byen har udformet mange fornuftige, juridisk bindende mål såsom at gøre San Diego mere fodgænger- og cyklistvenlig, plante utallige nye træer, udbygge elbil-infrastrukturen og opdatere bygningsreglementerne for at spare energi.
København i Danmark
Danskerne ser ud til altid at gøre tingene korrekt. De anses for at være de lykkeligste mennesker på jorden, og i København arbejder de på at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad med et ambitiøst mål om at nå det i 2025. En måde at opfylde dette mål er gennem en forbedring af transport og mobilitet. Danskerne har udviklet et intelligent netværkssystem af ultra højeffektiv belysning og sensorer til at reducere overbelastning, automatisk dæmpning og forstærkning af LED-gadebelysning baseret på behov og gøre cykling endnu mere attraktiv og sikker for indbyggerne. København fører an, men LED-lamper erstatter nu gammel, uøkonomisk belysning i store dele af verden. Det er godt nyt for Moder Jord.