Smagsvarianter vi kan miste på grund af klimaforandringerne




Klimaforandringerne tager virkelig hårdt på Moder Jord. De globale gennemsnitstemperaturer er steget drastisk i de sidste årtier. Opvarmningen af havene smelter polarisen i en hastighed, der aldrig er set tidligere. Naturkatastrofer sker oftere og med større intensitet.
Måske virker det, som om disse forandringer ikke har noget med vores dagligliv at gøre, men faktisk kommer de tættere og tættere på. Og de er på vej direkte til din fryser.
Måske går der ikke lang tid, før du ikke kan få al din yndlingsmad, heller ikke – gisp! – Ben & Jerry’s. Vi er afhængige af, at landmænd fra hele verden kan levere vores ingredienser, og når de ikke har det forudsigelige vejrmønster, de er afhængige af til landbruget, kan det betyde, at de ikke har kakao og ikke har peanuts, og så er der heller ingen Peanut Butter Cup.
Dem har vi sat på vores “liste over truede varer,” fordi virkningerne af klimaforandringerne – om vi kan lide det eller ej – er tættere på, end du tror.
Kakao, dvs. chokolade
Forskere forudsiger, at kakaoproduktionen kan falde med helt op til 50 % inden 2050. Det skræmmer os helt vildt, for chokolade er noget af det bedste, vi ved.
Kakao har brug for helt særlige klimatiske forhold: fugtig luft, varme, men ikke for meget varme og masser af regn. Og i Vestafrika hvor over 70% af verdens kakao dyrkes, har de masser jord med de rette forhold, indtil videre. Men som temperaturerne stiger, og nedbøren stagnerer, vil de vigtigste kakaodyrkningsområder blive flyttet til højere liggende områder. Der er bare det problem, at Vestafrika er ret fladt. Så der er ikke andre steder at gå hen, når det bliver for varmt og tørt til at dyrke vores små, brune yndlingsbønner.
Det vil sige, at følgende is virkelig er i fare:
Boom Chocolatta!
Cherry Garcia
Chocolate Chip Cookie Dough
Chocolate Fudge Brownie
Half Baked
Phish Food
Nødder
På samme måde som chokolade kræver nøddetræer et helt særligt klima for at trives. Allervigtigst er det, at de har brug for kulden om vinteren til at stimulere deres vækst om foråret. Så efterhånden som vintertemperaturerne langsomt stiger, vil flere og flere mandel-, pekannødde-, valnødde- og pistacietræer ikke få den tid i vinterkulden, de har brug for. Ifølge undersøgelser bliver jorden mindre og mindre egnet til nøddetræer i det kommende århundrede, og de, der har mest brug vinterkulden, bliver mest sårbare.
Og lad os endelig ikke begynde med peanuts. Denne bælgplante er notorisk krævende og skal have flere måneder med konstant varme og den helt rigtige mængde regn. Så det er ikke gode nyheder, at de regioner, som producerer en stor del af verdens peanuts (Kina, Indien og det sydlige USA) ventes at få mere tørke i fremtiden, særligt hvis udledningen af drivhusgasser fortsætter på nuværende niveau.
Er du bekymret for dine yndlingsnøddevarianter? Det er vi også. Som disse:
KAFFE
Vi ved ikke lige, hvor vi ville være uden kaffe, men vi ville helt sikkert ikke være vågne og smilende. Og ingen smiler over den ødelæggende effekt, klimaforandringerne har på kaffeafgrøderne.
Forskellige kaffevarianter har specifikt tilpasset sig forskellige klimaer i verden. Det er det, der gør dem alle unikke (og derfor er din kaffesnobbede ven er så vild med Sumatra Mandheling, men ikke så vild medetiopisk Yirgacheffe på kaffemenuen). Det er også derfor, at selv små klimaforandringer kan have en stor effekt på produktionen. Varmere temperaturer, lange tørkeperioder, ekstreme nedbørsmængder, mere modstandsdygtige skadegørere og hurtigt udbredte sygdomme svækker alle kaffeproduktionen. Og – du gættede rigtigt – alle disse faktorer er forbundet med klimaforandringerne.
På nuværende tidspunkt har en undersøgelse forudsagt, at antallet af regioner, der før har været egnende til kaffedyrkning, kan falde med alt fra 65–100% inden 2080. Det vil sige, at der vil være langt færre af dine yndlingskaffevarianter:
Er du bange nu? Det er vi helt sikkert. Efterhånden som virkningerne af klimaforandringerne kommer tættere og tættere på vores dagligliv, bliver det vigtigere og vigtigere, at vi gør alt, hvad vi kan, for at reducere globale udledninger af skadelige stoffer og bevæger os mod en bæredygtig fremtid. Vær en del af løsningen og hold liv i dine elskede Ben & Jerry’s-smagsvarianter, når nu du er i gang.