Ben & Jerry’s smagsvarianter vi kan komme til at miste på grund af klimaændringen
Klimaændringerne skaber kaos i vejrsystemerne i hele verden, hvilket de rekordhøje temperatursvingninger sidste år har vist. Dette gør os bekymrede af mange grunde, herunder den virkning, som klimaændringerne allerede har på fødevareproduktionen i hele verden.
Landmændene planter, dyrker og høster på grundlag af et mere eller mindre ensartet og forudsigeligt vejr - men hvis vi ikke begrænser CO2-udslippene, vil det blive normalt med kraftig regn og lange perioder med tørke, som kan ødelægge en hel årstids afgrøder. Her er 3 Ben & Jerry’s ingredienser, som er i klimaændringernes sigtekorn, og som sætter de smagsvarianter, der bruger disse ingredienser, på listen over truede pints.
Kakao alias chokolade:
Grundlaget for mange af Ben & Jerry’s smagsvarianter lige fra Phish Food til Chocolate Fudge Brownie er chokoladen. En undersøgelse foretaget af Det Internationale Center for Tropisk Landbrug påpeger, at en stigning på 2,3 grader Celsius i Vestafrika inden 2050 vil gøre området for varmt til at dyrke kakao. En nylig Earth Security Index-rapport har vist, at ikke-bæredygtige landbrugsmetoder igennem de sidste 4 årtier allerede har inddraget 40 % af det landområde, hvor der dyrkes kakao. Klimaændringerne sætter denne usikre produktionsmodel under pres ved at forværre tørken i verden. Landmænd, som er afhængige af denne afgrøde for at kunne overleve, vælger mere modstandsdygtige planter eller opgiver simpelthen helt at dyrke kakao. Det, der sker i Ghana og på Elfenbenskysten - som alene tegner sig for ca. 60 % af verdens chokoladeproduktion - varsler muligvis om en chokoladekatastrofe for is og chokoladeelskere overalt i verden.
Nødder
Fra valnødder til pistacienødder står den nøddeagtige konsistens i smagsvarianter som fx Fairly Nuts over for den afgørende time. Det viser sig, at nøddetræer, som har tilpasset sig tempererede områder, har behov for vinterkulde for at stimulere forårets vækst. Det ser ud som om, at den slags vejr vil være en mangelvare pga. de stadigt højere temperaturer i de områder, hvor der dyrkes nødder som fx Californien, det sydøstlige USA, Kina og Australien. Den manglende vinterkulde har allerede ramt nøddehøsten i Israel, Marokko, Tunesien og Kap-regionen i Sydafrika. Afgrøder på træer tager i modsætning til afgrøder, der dyrkes i jorden, længere tid at plante og få til at blive modne, hvilket gør, at de er ret umulige at omlægge, når vejret ændrer sig. Det vil ikke bare være tilpasning, men at skulle begynde helt forfra. Det er en hård nød at knække.
De kraftigt stigende temperaturer skaber også problemer for den beskedne bælgplante jordnøddeplanten, en helt forkert betegnelse i øvrigt, som er af afgørende betydning for smagsvarianter som Peanut Butter Cup. Vi sætter vores lid til jordnøddesmør på grund af dens ensartede bløde konsistens, men jordnøddeplanten er ustadig. Den kræver ensartede temperaturer og den helt rigtige regnmængde, for at kunne trives. En alvorlig udtørring i 2011 fik årets amerikanske høst til at skrumpe ind og priserne til at skyde i vejret med 40 %. Desværre forudsiger Den Nationale Klimavurdering 2013 fra Det Amerikanske Globale Klimaændringsforskningsprogram, at klimaændringen vil føre til stadigt mere varme og tørre somre i sydstaterne, som er de vigtigste jordnøddeproducenter i USA. Vilde prisstigninger kunne gøre jordnøddesmør til en delikatesse for eliten.
Kaffe
At komme af sted om morgenen uden en kop kaffe synes bare helt vanvittigt, men det er allerede ved at blive til virkelighed. Da denne plante er tilpasset særlige klimaområder, kan blot ½ grads opvarmning af temperaturen hæmme den globale kaffehøst. Det skræmmende er, at vi er godt på vej til at overskride dette advarselsniveau. For meget fugt er heller ikke godt, og stigningen i unormale, ekstreme regnmængder har resulteret i, at de indiske kaffedyrkeres høst faldt med næsten 30% mellem 2002 og 2011. Som med mange afgrøder har klimaændringerne også forøget antallet af farlige skadedyr for kaffebønnerne som fx borebiller. Resultatet er som helhed katastrofalt viser en undersøgelse, der forudsiger, at antallet af allerede eksisterende områder, som er velegnede til kaffedyrkning, vil svinde ind til mellem 65–100 % inden 2080. Som Union of Concerned Scientists (Foreningen for bekymrede forskere) udtrykker det, er det tid til at vågne op til duften af kaffe.
Vil disse ingredienser forsvinde? Det håber vi sandelig ikke. Hjælp os med at stoppe klimaændringerne og beskytte disse smagsvarianter mod at komme på listen over truede pints.