I 2016 smeltede 5 store klimarekorder bort

1. december 2016

world-cone-melt3-779x400.jpg

Klimaforandringerne sker hurtigere og rekordbøgerne kæmper for at følge med. Som om en årlig opdatering ikke var slemt nok, kunne vi have skrevet dette allerede i sommeren 2016 og stadig have nok materiale!

Det står klart, at konsekvenserne ved klimaforandringerne er eksponentielle – her er en liste med få af de mange tvivlsomme rekorder, der blev slået i 2016.

 

Ikke bare is der smelter

Ligesom is holder iskapperne sig bedst frosne. De spiller en central rolle for balancen i det globale klima, for de reflekterer solens stråler og holder polerne kolde. Vi ved alle, at klimaforandringerne får dem til at smelte, men ny forskning antyder, at de smelter endnu hurtigere nu – 2016 slog rekord efter rekord, efterhånden som isen i det arktiske hav hver måned nåede et nyt lavpunkt.

Den grønlandske iskappe alene mister nu 269 mia. tons is om året, hvilket er næsten tre gange så meget som i tidligere århundreder. Det vejer hvad der svarer til 8,6 billarder (86 med 14 nuller efter!) bøtter is om året! Hvis hele USA's befolkning spiste en bøtte hver af alle Ben & Jerry’s 40 smagskombinationer om dagen, ville det stadig tage lidt over 900 år at komme igennem den mængde. Stillede man dem på række, ville de række fra jorden op til solen og tilbage næsten 29.000 gange!

 

Helvede eller højvande

Iskappen på Antarktis indeholder næsten 90 % af verdens is og – til stor bekymring – antyder de seneste simuleringer, at den måske smelter hurtigere, end vi troede. Forskerne frygter nu, at havet kan stige over 180 cm ved udgangen af århundredet, hvilket er næsten dobbelt så meget som hidtil forudsagt. Det ville naturligvis være en katastrofe for lavtliggende og kystnære samfund i hele verden og ville efterlade store byer som New York, Mumbai og Shanghai delvist under vand.

 

Hedebølge

Det var lidt af et år for globale temperaturer. Ifølge NASA var 11 ud af årets 12 måneder i 2016 varmere end samme måned nogensinde set i statistikkerne. Juli var den varmeste måned i historien, men den nåede kun lige at slå rekorden, før august kom på banen og slog den ned af podiet.

Men lad os lægge de enkelte placeringer til side et øjeblik, for det er de store linjer, der tæller. 2014 var det varmeste år nogensinde registreret, indtil 2015 var slut. Nu hvor 2016 tager føringen, kan selv de dygtigste skeptikere ikke afvise, at der er ved at opstå etmønster her. Selv Donald Trump lader til at genoverveje sin påstand om, at klimaforandring er snyd og bedrag fra Kinas side!

 

Rekordhøj brydning af havis

Bekymringerne vokser over en kæmpe revne i et stykke af Antarktis' havis kaldet "Larsen C", som muligvis vil ende med, at en isklump så stor som den amerikanske stat Delaware rives løs. Hvis du ikke er bekendt med den, er det i store træk over 5.000 kvadratkilometer (2x Luxembourg). For at sammenligne med vores verden ville det kræve næsten 650 milliarder bøtter is stillet tæt side om side i et enkelt lag for at dække det areal.

 

Rekordtørke

På grund af klimaforandringer bliver jordens tørre regioner endnu mere tørre og få steder er ramt hårdere end Afrikas Horn. Etiopien lider i øjeblikket under den værste tørke i 50 år, som efterlader 18 mio. mennesker med desperat behov for hjælp. Lad os lige dvæle et øjeblik ved, at 18 mio. mennesker er flere end befolkningen i London og New York City til sammen.

Dette har også direkte konsekvenser på den globale flygtningekrise, da flere folk tvinges til at flygte fra deres hjem for at finde basale fornødenheder som mad og vand.

 

Rekordhøje temperaturer

Juli 2016 var ikke bare den varmeste måned i gennemsnit, men præsterede også den højeste temperatur nogensinde målt med sikkerhed på planeten Jorden. Mitribah, Kuwait sydede med hedende varme på 54° C d. 21. juli, mens Basra i Irak fulgte lige i de varme hæle dagen efter med svitsende 53,9° C. Samtidig blev en ny national rekord på 51° C sat i den indiske stat Rajasthan i maj måned.

Men det er ikke kun i traditionelt varme regioner, at vi ser så abnormt høj varme – det er alt sammen en del af den store tendens med stigende temperaturer forårsaget af klimaforandringer. Eksempelvis var d. 13. september 2016 den varmeste september-dag i Storbritannien i over 100 år med behagelige 34,4° C, mens de stigende temperaturer pinte store dele af Amerika under hedebølgen i juli måned.

 

Lad os holde hovedet koldt!

Det bliver stadig mere tydeligt, at vi står over for løbske klimaforandringer og at det er en endestation uden mulighed for en returbillet! Hvis vi vil afværge den ventende katastrofe, må vi droppe vores vane med fossile brændstoffer og dedikere os til vedvarende energi. Sæt din underskrift i dag og lad os vise vores ledere, at vi mener det alvorligt med CO2-nedskæringerne og med at holde vores planet iskold ligesom vores – is!