Nøgleord om flygtningekrisen, forklaret...

1. december 2016

 

BNJ0012-0741_779x400.jpg

Grundlæggende terminologi om flygtninge

Vi kender alle en bøtte is – udefra og ind – men vi vil gerne bruge lidt tid på at forklare et mere kompleks og meget vigtigere emne.

For at forstå flygtningekrisen er det kritisk at kende nøgleordene – så lad os begynde der. Her dykker vi ned i nogle ord, som er blevet almenkendt, men måske ikke forstået, og hvem vil være den i selskabet, der må spørge, hvad de betyder? Frygt ej, vi hjælper dig på vej! Vi forklarer disse ord, og hvorfor de er betydningsfulde:

 

Vi starter fra starten

 

Flygtning

Det grundlæggende: UNHCR (FN's flygtningeagentur) definerer flygtninge som ‘personer der flygter fra væbnet konflikt eller forfølgelse’. Flygtninge anerkendes og beskyttes af international lovgivning, da deres liv ville være i fare, hvis de vendte tilbage til deres hjemlande.

Hvorfor det er vigtigt: Ifølge de seneste tal er der svimlende 21,3 millioner flygtninge i hele verden. Det er 1 for hver 350 mennesker på jorden!

 

Flygtningelejr

Det grundlæggende: Flygtningelejre er midlertidige boliger bygget til at huse flygtninge, migranter og asylansøgere.

Hvorfor det er vigtigt: Selvom de i princippet er midlertidige, har mange eksisteret så længe, at de har vokset sig til selvstyrende byer. Lejren Kakuma i Kenya huser næsten 185.000 mennesker, så den er samme størrelse som Knoxville i Tennessee (og lidt større end Odense) og dermed er ledelsen og styringen ekstremt vigtig

 

Internt fordrevne mennesker

Det grundlæggende: Internt fordrevne er i realiteten flygtninge i deres eget land. Mange af dem flygter af samme årsager, men fordi de stadig er i deres hjemland, har de ikke flygtningestatus.

Hvorfor det er vigtigt: Den manglende flygtningestatus og deraf følgende støtte og juridiske beskyttelse betyder, at de er blandt de mest marginaliserede og sårbare mennesker på jorden. Ud af verdens 65,3 mio. tvangsfordrevne mennesker er over 60 % internt fordrevne. Syrien alene havde 6,6 mio. internt fordrevne i 2015 og UNHCR forudsiger, at tallet kan stige til hele 8,7 mio. i år.

201 termer

 

Asylansøger

Det grundlæggende: ‘Asyl’ er den juridiske beskyttelse, som gives til en, der flygter fra sit hjem pga. forfølgelse for race, religion, nationalitet eller politisk overbevisning. Med andre ord en kommende flygtning, der afventer flygtningestatus og beskyttelse.

Hvorfor det er vigtigt: Lige nu er der flere asylansøgere end på noget tidligere tidspunkt i historien, og deres rettigheder er meget vigtige. EU modtog over 1,3 mio. ansøgninger fra asylansøgere i 2015 alene! Af forskellige årsager bliver ikke alle asylansøgere i sidste ende klassificeret som flygtninge.

 

Selvbestaltet flygtningelejr

Det grundlæggende: Selvbestaltede flygtningelejre er uofficielle flygtningelejre, som er opstået af sig selv. Mens officielle flygtningelejre er bygget og styret af regeringer, FN, ICRC eller andre organisationer, eksisterer de selvbestaltede flygtningelejre i en mudret, juridisk gråzone.

Hvorfor det er vigtigt: Den manglende officielle status efterlader beboerne i de selvbestaltede flygtningelejre uden beskyttelse. Dette forårsager ikke overraskende nogle problemer. I den berygtede Jungle i Calais, som – måske er verdens bedst kendte eksempel, kom det til sammenstød tilbage i oktober, da den blev ryddet af de franske myndigheder og efterlod mange uden et hjem.

 

Hjemsendelse

Det grundlæggende: Dette er udvisningen af folk, som har ret til flygtningestatus. Med tanke på skæbnen ved at være flygtning er dette så slemt, som det kan blive. Termen kommer fra det franske verbum refouler, som betyder ‘at tvinge tilbage’.

Hvorfor det er vigtigt: Selvom der er regler, der forbyder hjemsendelse af flygtninge, gælder de ikke for asylansøgere. Det betyder, at regeringer vil kunne tvinge asylansøgerne tilbage til de farlige forhold i deres hjemland, som de flygtede fra.

 

Sådan slutter vores introkursus i flygtningeterminologi. Nu hvor du er helt med på alle ordene, sørg da for at læse mere og deltag i kampen for menneskerettighederne her!

Læs mere og deltag i kampen for menneskerettighederne her!